animatie

Ruimte voor de Rivier

Naar aanleiding van mijn vorige artikel op deze site, is er een balletje gaan rollen. Daarom wil ik het graag met jullie delen.

De blogs worden ook gelezen door de Zeeuwse media. Voor Omroep Zeeland was het aanleiding om eens een item te wijden aan de leskisten ‘ruimte voor de rivier’. Zij wilden wel eens zien wat deze lesmaterialen teweeg brengen bij VMBO leerlingen die er tijdens Aardrijkskundeles mee aan de slag mogen. Een verslagje van een gastles op Calvijn College in Goes:

Een klas 4-vmbo leerlingen ging 2 december 2015 wat aarzelend van start. “Moeten we met blokken gaan bouwen, ik ben toch geen kleuter!” Maar als snel waren ze enthousiast bezig met opgestroopte mouwen. De termen als strekdam, uiterwaarden en winterdijk waren recent behandeld tijdens Aardrijkskundeles en kwamen nu weer aan bod. “Een stuk leuker dan les uit een boek, da’s zeker.”, aldus een leerling. Over een paar weken hebben ze een toets over de Ruimte-voor-de-Rivier-examenstof, docent Stefan Bruinooge verwacht dat ze het door de gastles veel beter begrijpen. We zullen voor ze duimen dat het blijft hangen tot hun examens in mei!

Beluister het radiofragment van de gastles op onze site: edubedrijf.nl/calvijn-goes-aan-de-slag-met-ruimte-voor-de-rivier

Naar aanleiding van deze media aandacht, werd ik gebeld door Hogeschool Zeeland. Een compleet nieuwe toepassing werd mij aangereikt: Delta academie (wateropleidingen) denkt de leskisten te kunnen inzetten om middelbare scholieren (potentiële studenten) te interesseren voor diverse studies aan de Hogeschool. Wat een goed idee! Ik ben van plan om ook andere watergerelateerde opleidingen in het land te benaderen, wie weet wat er van komt!

Inmiddels is de eerste bestelling geleverd, een school uit Eindhoven heeft de leskistenset ingezet bij hun open dag in januari. De bezoekers van de open dag waren, net als de docenten, enthousiast!

Paulien van ’t Westeinde, Edubedrijf